Bed and breakfast Sint-Mertenshof, Horpmaal, Haspengouw

Online reserveren

Historiek

Het gebouw dateert van 1621.  In de reeks ‘Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen’ – Inventaris van het cultuurbezit in België – Architectuur – deel 14n4 (Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, kanton Brogloon), uitgegeven door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen staat volgende omschrijving vermeld:
Voormalig St.-Mertenshof, laathof van het kapittel van St.-Martin te Luik, voor het eerst vermeld in 1663; wanneer het in privébezit overgaat functioneert het als paenhuis.  Gesloten hoeve, reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843).
Woonhuis aan straatzijde; de voorgevel is naar het achtergelegen erf gericht.  Het is waarschijnlijk een in XIX B versteende vakwerkbouw uit XVIII.  Vrij steil zadeldak (Vlaamse pannen).  Getoogde bakstenen vensters (XIX B).  Pannen beschieting van beide zijgevels.  R. aansluitend, inrijpoort onder zadeldakje (Vlaamse pannen); rondboogpoort in een omlijsting van kalksteenblokken met negblokken in regelmatig verband (XVIII).  L. aansluitend een laag dienstgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een lage rondboogpoort.  De dienstgebouwen gelegen rondom het erf achter het woonhuis zijn ruïneuze vakwerkgebouwen.

In de 20ste eeuw was het grotendeels een actieve landbouwhoeve waar aan veeteelt (runderen en varkens) en akkerbouw gedaan werd.  De laatste generatie bleef kinderloos en in 1991 kwam het in handen van een Canadese dame die het wou uitbouwen tot hotel en congrescentrum; zij liet de hoeve erkennen als geklasseerd monument (datum besluit: 4 december 2003, datum Belgisch Staatsblad: 19 mei 2004).

Hoeve Sint-Mertenshof was oorspronkelijk een vierkantshoeve maar tijdens een voorjaarsstorm in 1992 werd de grote schuur en een gedeelte van de stallingen verwoest.  Het is nooit meer de bedoeling geweest om het concept van gesloten vierkantshoeve te bewaren maar wel om het open zicht naar de achterliggende tuin en het weiland te koesteren.

De huidige trotse eigenaars (sinds juli 2006) hebben tijdens de recente verbouwingen het authentieke karakter van de hoeve bewaard en tevens rekening gehouden met de comfortnoden van hun toekomstige gasten.  De bedoeling is om anderen te laten meegenieten van dit karaktervolle gebouw in een authentieke omgeving.

In de toekomst worden ook nog andere kamers in de hoeve gerenoveerd.  Bij voltooiing van de werken zullen er 3 gastenkamers zijn, voor in totaal 8 gasten (2 X 2 pers. & 1 X 4 pers.)..

Vorigex / yVolgende
Sluiten
Inladen...